De beeldtaal van de fotografie en het gebruik van compositie in de fotografie

Beeldtaal: Beeldtaal heeft in ieder geval iets te maken met de wijze waarop je datgene wat je belangrijk vindt, wilt laten zien in een foto. Het wat (onderwerp) en het hoe (beeldtaal) bepalen samen de betekenis die je aan een foto kunt geven. De fotograaf zal alles proberen om zijn onderwerp (het wat) op een bepaalde manier uit te werken (het hoe). De bepaalde manier van uitwerken zou je de beeldtaal van de fotograaf kunnen noemen. 

De inhoud van een foto kan (heel) verhalend zijn. Je kunt de bedoeling van de fotograaf beschrijven. Er zijn ook foto’s die veel minder verhalend zijn of soms zelfs helemaal niet. Bijvoorbeeld een abstracte foto. Wellicht kun je dan beter kijken welk gevoel of welke emotie de foto bij je oproept. Dat is natuurlijk niet hetzelfde als de vraag of je de foto wel of niet mooi vindt.

Compositie: "De ordening van verschillende delen tot een geheel." Aldus het woordenboek. Compositie in de fotografie betekent dus eigenlijk dat je de verschillende onderwerpen op zo'n manier in het beeld plaatst, dat ze samen een mooi geheel vormen. Van een foto met een goede compositie wordt vaak gezegd dat het fijn is om naar de foto te kijken en dat de aandacht van de kijker getrokken wordt naar de juiste plekken.

Foto’s worden gemaakt vanuit een bepaalde invalshoek. Je hebt 3 perspectieven: Ten eerste heb je het perspectief op ooghoogte. Je maakt dan een foto als je rechtop staat. Dit perspectief heeft Jeroen Swolfs gebruikt voor zijn Streets of the World.
Ten tweede heb je het kikkerperspectief: een foto van onder nemen. En het vogelperspectief: een foto van boven nemen.
Een perspectief kan ook heel veel invloed hebben op een foto. Je kan verschillende perspectieven gebruiken, om verschillende verhalen te vertellen. Je maakt bijvoorbeeld een natuurfoto om de schoonheid der dingen te laten zien. Maar je kunt ook een natuurfoto maken om de verrommeling van het landschap te laten zien. Mogelijk dat een andere fotograaf juist iets van recreatie in de natuur wil laten zien.

Als de fotograaf dus een onderwerp op de foto wil zetten, op zo'n manier dat het een verhaal vertelt, zal hij een goede compositie moeten gebruiken van de onderwerpen in zijn foto. Wanneer hij dit niet goed doet, kan het dus voorkomen dat het verhaal, wat de fotograaf wil vertellen niet goed naar voren komt in de foto. Dit is het geval in onderstaande foto's. In de rechter foto is er geen goed gebruik gemaakt van perspectief en compositie. je krijgt dan een saaie foto, zonder verhaal. Terwijl de linker foto veel interessanter is om naar te kijken. Bij deze foto is wel goed gebruik gemaakt van compositie en perspectief. De beeldtaal komt in deze foto beter naar voren dan de linker foto.

 

 Zonder beeldtaal is een foto gewoon een foto, zonder verhaal. Zonder compositie wordt de foto niet een geheel. En zonder perspectief wordt de foto minder interessant om naar te kijken. Beeldtaal, compositie en perspectief maakt of breekt de foto.

Er zijn verschillende invalshoeken en stromingen in de fotografie. Hieronder leg ik ze uit:

Het realisme: De werkelijkheid staat centraal. De werkelijkheid wordt in beeld gebracht om te laten zien hoe de wereld er echt uit ziet. De beeldtaal die hierbij gehanteerd wordt zal in ieder geval recht moeten doen aan de realiteit. De foto is zo gemaakt, dat het precies laat zien wat er op dat moment gebeurt. 
 
Het expressionisme: De fotograaf staat centraal. Bij expressionisme zal de fotograaf zijn eigen verhaal vertellen. Het laat waarschijnlijk niet helemaal de werkelijkheid zien, maar het gaat om het idee, de visie en de emotie van de fotograaf zelf. Aan de hand van hoe de fotograaf zijn verhaal wil vertellen, zal hij zijn beeldtaal aanpassen. Bijvoorbeeld door gebruik van harde of fijne lijnen en kleuren, om een bepaalde emotie aan zijn verhaal te geven.
 
Het formalisme: De schoonheid staat centraal. De vorm en de schoonheid, daar gaat het bij het formalisme om. De foto's worden benaderd vanuit een bepaald schoonheidsideaal. De fotograaf zorgt ervoor dat de beeldelementen dan ook zo goed mogelijk weergegeven worden, om de schoonheid zo mooi mogelijk weer te geven. De compositie en het lichtinval zullen hierbij dan ook belangrijke elementen vormen. 
 
Het instrumentalisme: Het doel staat centraal. Fotografie die bedoeld is om iets gedaan te krijgen/ mensen te overtuigen.
 

Invalshoeken fotografie:

Beschrijvende fotografie: De foto is zoals het is. De fotograaf doet er niet toe. Bijvoorbeeld een pasfoto, daar zijn wettelijke regels aan verbonden waaraan je je moet houden.
 
Verklarende fotografie: Door dit soort foto's wordt iets verklaard, uitgelegd. Bijvoorbeeld handleidingen. Om helemaal goed te laten zien wat er aan de hand is en wat er gebeurt, moet de fotograaf wel bepaalde fototechnieken beheersen om een technisch goede foto te maken. 
 
Interpretatieve fotografie: Hierbij wil de fotograaf laten zien wat hij belangrijk vindt, zonder daaraan een waardeoordeel te verbinden. Met dit soort fotografie heeft de fotograaf wel inbreng van het onderwerp en de beeldtaal.
 
Ethisch waarderende fotografie: Het doel van de fotograaf is een statement maken. De fotograaf wil duidelijk zijn mening geven over een bepaalde gebeurtenis. De fotograaf wil de schoonheid van dingen laten zien of de fotografische vertaling in termen van schoonheid. Bijvoorbeeld kerken met prachtige licht inval.
 
Zelf geef ik de voorkeur aan de invalshoek expressionisme. Op deze manier zie je de wereld vanuit iemand anders zijn ogen. Foto's, gemaakt met deze stroming, kunnen een gevoel opwekken en je anders over dingen laten nadenken. (Zie voorbeeldfoto hieronder)
 
 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb